Sabtu, 7 Mei 2011

maa,kau lah primadonna hati ku

 Maa.Itu lah nama panggilan untuk ibuku.Manjakan? Ya,aku mngaku...tyme kecik2 dulu agak anak-anak yg manja jugak la~hahahaha (malu seyh~). mane taknye...air mata nih mudah mengalir.hahaha.okke cukup aku cerita part tuh~ malu la seyh~ aumm!aumm!

 Teringat aku time2 sekolah rendah dulu,hari-hari bawak bekal beb! korang ade ke?aku tanye korang~ brape ramai diantara korg yg pernah bawak bekal ke sekolah ?? boleh bilang ngan jari je kot~ kan?? seingat aku sampai darjah 4 kot aku masih berbekal setiap hari.

 Darjah 5,6 kadang2 je..kenape?? malu sngt ngan kawan~ tyme tuh fikir perghh gile xmacho syial~ bawak bekal. xsedar,si ibu sanggup lepas subuh je terus ke dapur untuk masak,agar anak anaknye tuh dapat makan makanan yang berkhasiat.Makanan kat kantin tuh,entah ape2 la die org taruk kan? ishh..tapi si anak maa sorg nih..penuh dgn keegoan,xmau bawak bekal.x bersyukur betul aku...

 Sekarang mule la.."family aku tyme dulu2 da idup style org jepun rupenye" (xfhm,fikir sendiri), "klau la sekarang nih ade org buat bekal,xyah da aku gi koop beli roti tiap2 tengah hari" (baru rase menyesal)..rindu "bento" maa... ”aijyou tappuri” hehe.(agak2 klau da kawen bley dapat bekal jgak x? hehe)

  Itu cerita bekal ke sekolah.Cerita belajar?? Haih,aku tyme skolah rendah...keje gi skolah,ye main aje kot.Ape yang budak lain main,konfem aku join skali..main pemadam =.=", main kad =.=", men kejar2 dlm kelas =.=", men bola kertas dalam kelas =.=",tangkap ikan kat lonkang skolah tyme hujan lebat =.=", men tudung botol =.=" (sesetengah org pnggil batu seremban.huh? seremban?),men tiang =.=" (jgn fikir lucah),men pepsi kola=.="..dan ofkos men "tan nusuk".hehe "sorok-sorok"~ pergi sekolah..main je keje..

 Akan tetapi keje skolah aku sentiasa siap.hahaha (muke riak). Mana x nye~ balik je rumah,lepas makan tengah hari,lepas mandi..."yie~ oooo yie~" sayu-sayu kedengaran di telinga ku (ngantuk)...jengjengjeng..amek ko~ beg kena "scan" dgn maa...dan syarat die,klau x siapkan semua keje skolah nih.Jgn berangan nak men kt luar rumah petang nih~ perghhhhhhh~ sapa nak duk rumah weyh?? x maskulin la cam neh~

 Maka aku pun bersungguh-sungguh la siap kan..dengan harapan maa kasik la aku men ngan geng2 ptg nnt.hehe.Pastuh mule la buat keje ikut suke aje kan?? asal siap je :D hahahaha..sekarang,selalu je ade benda yg terlupe..adess,xde da org nak "scan" untuk aku.pandai2 la tanggung sendiri . ouh tuhan =.="

  Sampai ke hari ini,aku masih hairan.Dari manakah datangnya kekuatan dalam diri mu Maa? kuat~ mungkin aku sendiri pun x sekuat itu.haih~  .....Form 5,tahun yg aku pulun gile2..tapi tyme pulun2 tuh aku dapat berita..maa ada mslh jantung rupenye.Die pun baru tahu..tapi xpe,time tuh~ biasa aje katenye..cume x larat nak berjalan..semput.Tercungap-cungap.Sampaikan sakit2 cam tuh pun masih nak bekerja katenye.Haih~
"nak mati yie,xkire kat mane2 pun~"...nak marah pun ade,sedih pun ade.

**********

  Sampai lah satu masa 2mggu sblm aku fly kesini.Ya Allah, apa lagi ujian mu Ya allah.Maa.sakit lagi...terpaksa masuk wad jugak.Menangis-nangis,merayu-rayu..mati-mati x nak masuk wad. haih~ xsedar diri tuh yang x sihat.Tapi....hasil pujukan dari Abah.masuk la die ke wad tuh. Semua persedian kemas2 barang...Ya,aku buat sendiri..hampir keseluruhan.kot..suasana semakin sayu..aku,pasrah je~ tapi mgkn Allah nak kasik can jugak maa aku hantar aku ke airport..apa lagi hepi la org tua tu~ hehe.2,3 hari sblm   aku fly ke sini..die dapat keluar..senyummm je.hehe. tu pun,aku suruh berhenti kerja..masih degil~ x mau~ xsuke duk bersahaja kata dia..bosan...yela..adik2 da besar~ Maa masih berpegang pada ayat yg sama. "nak mati,x kire kat mana2 pun~". Nak kerja jugak...haih~ drpd duduk je melepak kt rmh,baik kerja..ektif la sket...fikir punye fikir,ade betul jgak tu...lagi pun ketua chef (mak aku kerja tukang masak kat hotel) pun ambil berat psl pekerja die nih hah~ x kasik kerja berat2..maka aku pun..okke la,jika itu yg Maa mau kan.

 Maka,sampai sekarang pun,Ya Maa masih bekerja....bukan kerana kesempitan hidup,tapi .....lu boleh faham la kan,klau lu bace perenggan panjang lebar kat atas tuh dengan khusyuk kan?? hehe

 Ya,die kuat..xpernah kenal erti lelah terhadap aku sekeluarga,mahu pun dirinya sendiri..."never ever give up",
"kalau orang lain boleh,kenapa kita x boleh?" tu lah ayat yang die sering gunakan untuk mengembalikan api dalam diri aku bile aku "bawah".

 adeyhhh... mati hidup kembali pun x terbalas jasa Maa . . . .


Maa,iloveyou<3.terima kaseh 4 everything.


maaf jika entri kali ini tergeli sedikit..(blushing)

p/s: xpernah ucap selamat hari ibu kt mak ko?? no hal lah~ ucapan tuh tidaklah sepenting "ingatan" ko terhadap mak ko tuh,sebab bagi aku pun hari-hari ,hari ibu.tapi lebih sweet jika kau ucap kan :).konfem mak ko tgh blushing2 sekarang.



Maa.engkaulah primadonna hatiku<3
*peset jgn jeles naaa~
x baik taw~




4 ulasan:

aen peset berkata...

maa saya jugok :)

aiex sepet berkata...

ye temop <3

Far8 budak baik berkata...

selamat hari ibu der..
haha

aiex sepet berkata...

untuk aku ke? =.="

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...