Jumaat, 31 Disember 2010

laskar pelangi.....ouch tacing~


kalian kalian semua udah pernah nonton filem ini?
"laskar pelangi"
filemnya mula ditayangkan pada disember 2008 klau ngak silap aku...
klau kamu belom nonton filem ini...lebih baik kamu nonton dulu sebelum
baca entri ku sampai abes..ngehe
*apsal tetiba berkecek indonesia plak neh
haha

baru je tgok cter nih td..
well rase sngt best!!
seyes~
mgkn cter nih da lame..
tp x smestinye sume da tgok kn?
best wooo~

meh ak kaver kan sket "laskar pelangi" neh

terlebih dahulu..kepada org yg x ley x movie klau movie tuh xde
eksyen2 ke....xde love2 guling tepi lereng bukit ke..
batal kan niat anda...
cerita ni xde kaitan dgn semua iteewww
cerita ini ade kaitan dengan satu perkara sahaja
iaitu

"cinta terhadap ilmu"
dan
"pengorbanan seorang guru,dan anak lelaki paling tertua dalam keluarga"
pada suatu masa dahulunya di indonesia
terdapat sebuah kepulauan yang mempunyai timahyang bnyk..
tapi rakyat2 yg tinggal di sekitarnya itu
semuanya miskin2 belaka..
kais pagi makan pagi kais petang mkn petang
jadi...secara lojiknya..siapa yang mahu hantar anak nya ke sekolah kn?
siapa??
masa itu..wujudlah ideologi
"lu ngantar anak lu ngaji tinggi2,nnt jadi buruh jugak sih"

tapi kagumnya....wujud 2 org guru
yang sangat bertekad mahu menanamkan 
keberanian dalam hati anak anak kecil ini
agar berani untuk mempunyai cita-cita

dan murid2 nya yg kental


rase cam tengok filem arahan arwah yasmin ahmad la pulak
hehe..best best best

"dalam hidup ini perlu memberi sebanyak banyak nya,tidak menerima sebanyak banyaknya"

lagi bagus lu nonton cerita ini dari lu nonton hairy poter,skyline,the lord of the cincin bagai~

*suasana di sekolah tu seakan akan sama dengan
suasana hutan kt blkg rumah ak..
adakah dieorg buat pergambaran
kt blkg rumah ak??   ohemjii...
awat x ajak ak skali weyh?? :D

4 ulasan:

Ariffin Khomeini berkata...

1.aq pun nak berair mata watch ths movie

2.cerita ni begitu mendalam menceritakn sosial org miskin, dn aq rase mesej itu smpai.

Mohd Khirul Amri Bin Hasan berkata...

kan? malaysian patut ambil iktibar dari cter neh....sukke sngt mnjadikan kemiskinan sebagai alasan untuk menuntut ilmu.

japierah berkata...

o0oyehh! hidup golongan guru yg bitara..ahaks!

Mohd Khirul Amri Bin Hasan berkata...

bitara tu bijak ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...